Peter Peltzer
Docent – Adviseur – Fysieke Omgeving
Docent – Casemanager dementie – GGZ verpleegkundige
Peter Peltzer
Met de paplepel ingegoten
Vanaf mijn jeugd ben ik al in aanraking gekomen met mensen met dementie omdat mijn grootvader eind jaren ’70 en begin jaren ’80 opgenomen was in een verpleeghuis. Mijn basisschool stond naast het verpleeghuis waar mijn grootvader was opgenomen. Dagelijks bezocht ik hem en ik werd als het ware “kind aan huis”. Daardoor deed ik kleine boodschappen voor de bewoners van het verpleeghuis. Ik leefde met ze mee wanneer ze verdrietig waren en ik kwam ook op de recreatieavonden waar we veel plezier hadden. In deze periode werd het voor mij al duidelijk dat ik “iets in de zorg” wilde gaan doen. In het verpleeghuis werd de eerste dagbehandeling in Nederland gestart en ook daar was ik dagelijks te vinden. Vanuit deze dagbehandeling is op particulier initiatief de zogenaamde “dagopvang” gestart. De reden was dat dagbehandeling maar tijdelijk was en de cliënten er niet weg wilden, ze vonden het heerlijk om een paar dagen per week een “uitje” te hebben. Zo richtte mijn moeder Anneke van der Plaats voor eigen rekening en risico als eerste in Nederland in 1983 een dagopvang voor ouderen op. Na ongeveer een jaar werd deze officieel erkend door het Nederlands Zorg Instituut (NZI)
Mijn intentie was natuurlijk om de zorg als beroep te kiezen. Ik heb de benodigde opleidingen gedaan en de laatste 20 jaren heb ik fulltime in de (acute) psychiatrie gewerkt zowel intra- als extramuraal. Het omgaan met mensen met psychiatrische en cognitieve stoornissen heb ik altijd erg fascinerend gevonden: wat speelt zich af in hun brein. Ik heb hierin zowel de psychiatrische geest als de geest bij dementie goed leren kennen. Ik werkte het liefst in de ambulante zorg thuis, echter door de bezuinigingen tijdens de crisisjaren werd deze zorg minder gegeven. Ik was genoodzaakt om klinisch te gaan werken in verband met baangarantie. Inmiddels is het tij gekeerd en zijn er weer mogelijkheden om in de thuiszorg te gaan werken. Mijn ambitie is om deze zorg te coördineren waardoor deze effectiever kan worden. In september 2018 startte ik daarom met de opleiding casemanagement dementie. Door mijn opleiding leerde ik veel over “overstijgende zorg” maar ook veel over mijzelf.
Kennisverspreiding
Alle lezingen, adviezen en cursussen die ik geef zijn gebaseerd op de inzichten uit de moderne hersenkunde en het gedachtegoed van mijn moeder. Inmiddels heb ik meer dan 25 jaar ervaring in het aanpassen van de fysieke omgeving aan het brein van mensen met dementie door het ontwikkelen en realiseren van beleefplekken.
Contact met Peter Peltzer
www.breinplaats.nl