Lida Waterlander

Onderwijs-/Organisatieadviseur Deskundigheidsbevordering. Lid Kernteam BreinCollectief

Lida Waterlander

Onderwijs-/Organisatieadviseur Deskundigheidsbevordering. Lid Kernteam BreinCollectief

Zoals oma

Al heel jong kwam ik in contact met het verschijnsel dementie. Mijn oma kreeg het. Ze zei rare dingen en werd soms plotseling boos. Ze vergat vaak dat ze al gegeten had. Maar ze kon ook vrolijk en lief zijn en begon dan plotseling te zingen. Ik begreep toen niet dat ze ziek was. Veel later in mijn opleiding tot verpleegkundige ontmoette ik mensen met dementie die ook ongeveer zo waren als oma. Vanaf dat moment begreep ik eigenlijk pas goed wat er met haar aan de hand was geweest.

Deze ervaringen legde de kiem voor mijn belangstelling voor mensen met dementie; het liet mij niet meer los.

Validation

Ik werd verpleegkundige en deed een vervolgstudie leraar Verpleegkunde. Gelijktijdig werkte ik in een verpleeghuis als manager Opleiding en Innovatie.Daar begeleidde ik veranderingsprocessen en gaf leiding aan de huisopleiding. Ik werd lid van het managementteam, volgde een post-hbomanagement.

Toen het verpleeghuis waar ik werkte 25 jaar bestond werd mij gevraagd een thema te bedenken en een congres te organiseren. Tijdens mijn zoektocht naar dat thema las ik een artikel van Cora van der Kooij en Jan de Bie in Verpleegkunde Nieuws. In Amerika hadden zij een interessante ontmoeting gehad met Naomi Feil. Deze had een methodiek ontwikkeld die zij Validationnoemde. Ik vond toen al een hele tijd dat we zorgmedewerkers heel weinig konden bieden m.b.t. de bejegening van mensen met dementie.

Lida Waterlander

Lida Waterlander
Lid Kernteam BreinCollectief

lidawaterlander@gmail.com

Dit is het 1!

Ik besprak het artikel met mijn directeur en vertelde hem dat er een grote behoefte bestond aan de kennis die Naomi Feil beschreven had. Het leek een goed idee dit als thema te nemen voor het jubileumcongres. We belden Naomi Feil, vertelden ons plan en nodigden haar uit om naar Nederland te komen. Het was haar eerste bezoek aan Nederland. De eerste kennismaking was indrukwekkend. Niet alleen haar methodiek maar ook de manier waarop zij deze presenteerde en van hoe ze uitlegde hoe hierin onderwijs te geven hebben mijn kijk op bejegening van deze doelgroep blijvend veranderd.

Wij besloten het eerste Validation congres van Nederland te organiseren en het bleek een schot in de roos te zijn. Nadat de uitnodigingen waren uitgegaan reageerde Nederland massaal en kwamen er duizenden aanmeldingen binnen. Iedereen wilde Naomi Feil en haar Validation zien en horen. We organiseerden een zestal congressen.

De cursussen

Ik ontwikkelde de eerste basiscursus Validation in Nederland voor de gezondheid- en welzijnszorg. Er was heel veel belangstelling voor. Men wilde meer. Ik startte een gespreksgroep voor mantelzorgers en samen met Cora van der Kooij ontwikkelde ik een meerdaags cursus voor werkers in de gezondheidszorg. Naomi Feil kwam regelmatig naar Nederland om een groep Validation trainers/consulenten op te leiden. Een aantal van hen zijn ook nu nog steeds actief bezig om de positie van de mensen met dementie te verbeteren. We richtten Stichting Validation op en gingen door met het verzorgen van cursussen.De aanvraag naar cursussen beleef stijgen en daarmee kreeg Nederland een groot aantal goed opgeleide zorgverleners met een andere kijk op bejegening.

Na verloop van tijd verminderde de belangstelling voor Validation vanuit de gezondheidszorg.

Er was veel waar mijn aandacht ook naar uit moest gaan. Ik volgde een opleiding tot auditor en verdiepte mij in kwaliteitssystemen, werkte bij Cito als toetsontwikkelaar en werd organisatieadviseur bij Kema op het gebied van“de menselijke factor in kwaliteit.”

Niets veranderd

Maar de mens met dementie liet mij niet los. Validation was inmiddels in de onderwijsprogramma’s van de scholen opgenomen. Maar iedere keer als ik naar mijn werk fietste kwam ik langs een verpleeghuis en dan zag ik ze daar zitten. Roerloze mensen gebogen over een tafel vaak onbeweeglijk of onrustig plukkend aan wat rommel en dan dacht ik verdrietig “er is niets veranderd”. Ik had van Naomi Feil geleerd dat het anders kon…Dus begon ik weer met het aanbieden van Validation cursussen en workshop. Het aantal belangstellenden groeide gestaag.

Dit is het 2!

Op een dag vertelde iemand mij over Anneke van der Plaats. Zij had de Brein Omgeving Methodiek™ (BOM) ontwikkeld. Ik hoorde verhalen van collega’s over veranderen van de omgeving en ik zag dat er veel met kasten en stoelen gesleept werd. Ik reageerde wat terughouden op dit alles. Maar door het enthousiasme van de collega’s dacht ik dat het toch goed was om me hierin te verdiepen. Ik herkende het enthousiasme en de betrokkenheid vanuit de Validation periode, verdiepte mij in de methodiek en opnieuw dacht ik : ”Dit is het!” Het sloot aan bij mijn visie en klopte met mijn ervaring in wat er zou moet gebeuren in de zorg voor mensen met dementie.

De beschrijving van de methodiek in Anneke van der Plaatshaar boek overtuigde mij dat dit de juiste aanpak was. Dat de zorg zich verder zou kunnen ontwikkelen hiermee. Dat heel Nederland dit moest weten! Ik verwerkte de inzichten in mijn Validation cursussen. De deelnemers waren enthousiast, het sprak zich rond en vraag naar cursussen nam snel toe.

BreinCollectief

Een gesprek met Jacqueline Rempt (eigenaar van de Dementie Winkel) leidde tot een kennismaking met dr. Anneke van der Plaats, oprichter van het BreinCollectief. Hieruit volgde de opdracht om een coach-opleiding te ontwikkelen volgens de Brein Omgeving Methodiek™ (BOM). En zo werd ik lid van het Breincollectief. Met veel plezier werk ik dagelijks aan het verder uitbouwen van het onderwijs- en adviesaanbod. Omgevingszorg is een belangrijk onderdeel in de opleiding- en adviestrajecten van het BreinCollectief. Ik denk nog steeds “Iedereen moet dit weten.”

Over ons

Dr. Anneke van der Plaats
Grondlegger Brein Omgeving Methodiek

Drs. Erica van de Veerdonk
Sociaal gerontoloog

Jos Slutter
Docent en adviseur Omgeving & Dementie en (N)AH

Sylvia de Koning
Brein Omgevingsvormgever en adviseur

Lida Waterlander
Onderwijskundig adviseur en trainer

Jacqueline Rempt
Eigenaar dementie-winkel.nl

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.