Peter Peltzer

Docent – Casemanager dementie – GGZ verpleegkundige

Peter  Peltzzer

Docent – Casemanager dementie – GGZ verpleegkundige

Ik kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met mensen met dementie doordat mijn moeder (Anneke van de Plaats) werkzaam was als verpleeghuisarts. Door haar werd ik, toen ik ouder was, betrokken bij het verbeteren van de woon-leefsituatie van mensen met dementie. Ik startte de eerste Dementiewinkel van Europa en begon met het maken van beleefplekken in de lange saaie gangen van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Zorgzaam én stoer
Van beroep ben ik dementieverpleegkundige (casemanager), psychiatrisch verpleegkundige en brandweerman. Dat is een zeldzame combinatie. Ik oefen beide beroepen al jaren met plezier uit omdat ik zowel de zorgzame als de stoere kant van mijn karakter wil laten leven.
Mijn brede kennis van de werking van het brein heb ik te danken aan mijn moeder. Zij is Anneke van der Plaats, bekend geriater, met een fantastische kijk op dementie.

Met de paplepel ingegoten
Vanaf begin jaren `80 was ik dagelijks te vinden in het verpleeghuis waar mijn opa verbleef en mijn moeder werkzaam was als verpleeghuisarts.
Vanaf 1983 hielp ik wekelijks mee op de eerste dagopvang voor ouderen. Het concept “dagopvang’ ook bedacht door mijn moeder is vervolgens overgenomen door het ministerie en is al vele jaren ingebed als voorziening in de zorgverlening.

Recht op geluk en welbevinden
Ondanks een diagnose dementie, kan men thuis of in een verpleeghuis, liefst samen met de mantelzorgers, familie en eventuele thuiszorg, ontdekken dat het leven nog veel waardevols kan bieden. Dat is mijn missie en daar zet ik graag mijn expertise voor in.

Kennisverspreiding
Alle lezingen, adviezen en cursussen die ik geef zijn gebaseerd op de inzichten uit de moderne hersenkunde en het gedachtegoed van mijn moeder. Inmiddels heb ik meer dan 25 jaar ervaring in het aanpassen van de fysieke omgeving aan het brein van mensen met dementie door het ontwikkelen en realiseren van beleefplekken.

Samen realiseren wij waardevolle zorg
Wat u zelf kunt, doet u zelf. Wat ik bij kan dragen, geef ik u. Ieder zijn kwaliteiten, maar uiteindelijk doen we het samen. Hoe dan ook kijken we naar mogelijkheden of gaan ernaar op zoek, vanuit pragmatisme, oplossingsgerichtheid en met humor, want…een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Peter Pelzer

Contact met Peter Peltzer
www.breincollectief.nl