De dementiearts die zelf dement werd: ‘Je wordt uit het leven gerukt. Zo voelt dat’

Anneke van der Plaats onderzocht vele jaren dementie. Ze ontwikkelde een methodiek, schreef boeken en trok van lezing naar congres. Nu heeft ze de ziekte waar ze zoveel van weet. ‘Ik dacht: dat dit mij nou overkomt. Ik heb het verpleeghuis altijd aangeprezen en nu ik er zelf in zit, zit ik de hele dag te huilen.’

Breincollectief Dementiearts dement

Bij de drukbezochte lezingen van dr. Anneke van der Plaats werd de laatste jaren steeds vaker iemand node gemist: dr. Anneke van der Plaats. Die zat nog thuis of stond voor een andere zaaldeur. Inmiddels is bekend waarom: de dementieonderzoeker is zelf dement.

‘Ik heb het nooit geloofd hoor’, zegt Van der Plaats nu, bijna twee jaar na de diagnose. En inderdaad, zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met de montere 78-jarige. Of was ze nu 79? En wie was er eigenlijk aan het praten voordat ze die bonbon in haar mond stak? Zij? Een vragende blik naar de overkant van de tafel, waar zoon Peter (50) zit.

> Lees het hele artikel op de Volkskrant

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Een reactie op “De dementiearts die zelf dement werd: ‘Je wordt uit het leven gerukt. Zo voelt dat’

 1. Peter Peltzer zegt:

  Beste mensen,

  Even een aanvulling naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over Dr. Anneke van der Plaats vandaag 04-12-2019.

  Helaas heeft de redactie van de Volkskrant onze veranderingen en aanpassingen genegeerd. Dat vinden wij als familie erg jammer.

  Vooral dat stuk dat Anneke de hele dag huilt steekt ons enorm.

  Onze correctie was: “Anneke werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en later in een verpleeghuis dat werkt volgens haar eigen methode. Haar gedrag werd aan ‘het kapstokje Alzheimer’ gehangen. Haar wereld stortte in. ‘Ik dacht: dat dit mij nou overkomt. “ Ik heb het verpleeghuis altijd aangeprezen maar nu zit ik er zelf in. Aanvankelijk had ik er heel veel moeite mee: verdriet en boosheid wisselden elkaar af. Maar nu ik in het verpleeghuis goed verzorgd word en structuur in mijn leven heb, voel ik mij veilig en vertrouwd.

  Anneke verdient dit niet!

  Wat zij wel verdient is een podium en wat mij betreft een lintje van de koning!

  En verder:

  De leden van het Breincollectief verzetten veel en goed werk, dit blijkt uit de vele opleidingen die wij verzorgen uit naam van Anneke.

  Ik ben erg blij met dat ik mag samenwerken met allemaal gemotiveerde mensen zoals: Lida Waterlander, Ilja Kuipers, Jacqueline Rempt, Christa Roufs, Erica van den Veerdonck, Jos Slutter en Sylvia de Koning.

  Met vriendelijke groet, Peter Peltzer II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *