Anneke van der Plaats®

Sociaal geriater dr. Anneke van der Plaats staat aan de wieg van BreinCollectief.

Anneke van der Plaats

Sociaal geriater dr. Anneke van der Plaats staat aan de wieg van BreinCollectief.


De aanleiding voor Anneke om zich in dementie te verdiepen, waren de verhalen van mensen met dementie zelf. Gegrepen door hun gedrag en beleving, bracht ze uren en uren met hen door.

Geduldig observerend en bevragend. Oordeelloos verwonderd en gefascineerd.

Waarom reageerden zij soms zo explosief? Wat maakte dat zij begonnen te dolen? Hoe konden ze keer op keer zo in paniek raken? Waardoor begrepen ze het heden niet meer?


Moderne Hersenkunde

Door het bestuderen van de neurowetenschappen kwam zij tot hele nieuwe inzichten over wat zij waarnam . Een verrassende conclusie. De vraag is niet ‘Waarom wordt meneer Jansen zo boos?’, maar eerder ‘Wat doe ik, dat meneer Jansen zo boos wordt?’. Zijn reactie spiegelt feitelijk ons gedrag.

Een tweede vraag is: ‘Wat gebeurt er in de ruimte dat meneer Jansen zo boos maakt?’. Door het inzicht dat mensen met dementie rechtstreeks en op een primair niveau reageren op diverse maar specifieke prikkels uit de omgeving, ontdekte ze dat we zelf de sleutel tot verandering in handen hebben.

Haar missie

Haar missie om gezamenlijk met collega’s van BreinCollectief deze boodschap wereldwijd te verspreiden, in de hoop dat er een paradigmaverandering plaatsvindt, vindt steeds meer gehoor. Ze hoopt dat haar werk ertoe bijdraagt dat de maatschappij leert omdenken. En begrijpt dat probleemgedrag bij mensen met dementie hét signaal is om ‘de omgeving’  aan te passen aan de capaciteiten van mensen met schade in hun brein.

Breincollectief - Anneke van der Plaats - presentatie

Praktische toepassing

Anneke vertaalde haar bevindingen, die zij toetste bij haar ‘’hersengroepje’’ met professor Cools en anderen, naar een praktisch toepassingsmodel met een integrale aanpak: de Brein-Omgeving-Methodiek™ (BOM) en richtte het BreinCollectief op. Ook schreef ze samen met Bob Verbraeck ‘De wondere wereld van dementie’, gevolgd door vele lezingen, publicaties en het boek ‘Het demente Brein’ met Gerke de Boer en ‘De dag door met dementie’ samen met Dick Kits.