naam

achtergrond2 

Ontstaansgeschiedenis

anneke

Sociaal Geriater Dr. Anneke van der Plaats staat aan de wieg van BreinCollectief. De aanleiding voor Anneke om zich in dementie te verdiepen, waren de verhalen van dementerende mensen zelf. Gegrepen door hun gedrag en beleving, bracht ze uren en uren met hen door. Geduldig observerend en bevragend. Oordeelloos verwonderd en gefascineerd.

Waarom reageerden deze mensen zo explosief? Wat maakte dat ze begonnen te dolen? Hoe konden ze keer op keer zo in paniek raken? Waardoor begrepen ze het heden niet meer?

Moderne Hersenkunde

Door het bestuderen van de neurowetenschappen kwam zij tot hele nieuwe inzichten over wat zij waarnam . Een verrassende conclusie.
De vraag is niet ‘Waarom wordt meneer Jansen zo boos?’, maar eerder ‘Wat doe ik, dat meneer Jansen zo boos wordt?’. Zijn reactie spiegelt feitelijk ons gedrag.

Een tweede vraag is: ‘Wat gebeurt er in de ruimte dat meneer Jansen zo boos maakt?’. Door haar inzicht dat dementerende mensen rechtstreeks en op een primair niveau reageren op diverse maar specifieke prikkels uit de omgeving, ontdekte ze dat we zelf de sleutel tot verandering in handen hebben.

Praktische toepassing

Anneke vertaalde dit in een praktisch toepassingsmodel met een integrale aanpak: De Brein-Omgeving-Methodiek™ (BOM) en richtte het merk BreinCollectief op. Ook schreef ze samen met een collega het boekje: De Wondere Wereld van Dementie, gevolgd door vele lezingen, publicaties en het boek Het demente Brein en De dag door met dementie samen met Dick Kits.

Haar missie om gezamenlijk met collega’s van BreinCollectief deze boodschap wereldwijd te verspreiden, in de hoop dat er een paradigmaverandering plaatsvindt, vindt steeds meer gehoor. Dat de maatschappij leert omdenken en begrijpt dat probleemgedrag bij dementerende mensen hét signaal is dat iets in de omgeving aangepast moet worden.

Contact: info@breincollectief.nl